Hvordan laver man frysetørret frugt?

Hvordan laver man frysetørret frugt?

Der er meget få ting i denne verden, der kan sammenlignes med at gå på frugtmarked og købe sæsonens frugter. Men hvordan kan vi reducere mængden af mad og plastik, der går til spilde, samtidig med at vi forlænger holdbarheden af frugterne i hele efterårs- og vintermånederne? Det kan vi ved at frysetørre vores frugt.

Hvordan frysetørrer man frugt?

Vælg de “grimmere” eller mere modne frugter, når du går på markedet, fordi de ofte er billigere og bedre egnet til frysning; jo mere modne, jo mere smag vil blive bevaret gennem fryseprocessen. Hvis du ikke ser nogle rigtig modne frugter så spørg sælgeren; det er muligt, at de har nogle gemt væk!

For at undgå “Freezer burns” skal du først forberede din frugt og derefter opbevare den korrekt i beholdere, der kan placeres i fryseren, f.eks. genanvendelige opbevaringsposerer. Tab af smag og kvalitet, der opstår som følge af “Freezer burns”, skyldes fordampningen af fugt fra maden, hvilket resulterer i dannelsen af iskrystaller. (Det er vigtigt at bemærke, at mad, der har “Freezer burns”, stadig kan spises). Det er også vigtigt at huske på, hvordan man bevarer næringsstofferne, fordi næringsværdien af frugt og grøntsager, der har været opbevaret i fryseren i for lang tid (f.eks. mere end seks måneder), vil begynde at forringes. Det betyder også, at du bør undgå at blanchere visse bladfrugter, f.eks. rabarber, da denne proces kan reducere mængden af C-vitamin, ofte kendt som askorbinsyre.

Generelle tips til frysning af frugt

Uanset hvilken slags frugt du ønsker at fryse, eller hvilken tid på året det er, kan du gøre det med succes, hvis du følger disse retningslinjer:

Vælg altid frugt i den bedste kvalitet, og frys den ned, når den har nået sit fulde smagspotentiale.

Sørg for, at de fryseposer, du bruger, er af høj kvalitet og har en god forsegling. Du kan fryse enhver mængde frugt; det eneste, du skal gøre, er at vælge en pose, der har en passende størrelse i forhold til den mængde frugt, du har til hensigt at fryse.

Før du opbevarer frugtposer i fryseren, skal du sikre dig, at der er fjernet så meget luft som muligt fra poserne. Luft er din frugts største fjende, fordi den kan forårsage dannelsen af iskrystaller, som efterlader dig med dårligt optøet frugt. Luft kan bidrage til dannelsen af iskrystaller.

Skriv datoen for, hvornår frugten blev frosset ned, på posen, så du ved, hvornår den skal spises. Husk på, at bare fordi noget er frosset, er det ikke en garanti for, at det forbliver spiseligt permanent.

Sådan fryser du din frugt

Når du har vasket, tørret og skåret frugten i skiver, skal du fjerne kerner, stilke og andre dele, der ikke skal konsumeres. Bær behøver ikke at blive hakket. Det er vigtigt at vente, til frugten er afkølet til stuetemperatur, før du fryser den ned.

Anbring frugten i et enkelt lag på en bageplade, der er foret med komposterbart pergamentpapir eller en silikonefolie. Skær frugten i stykker.

Læg frugten i fryseren på en bageplade i ca. to til tre timer, eller indtil den er helt frossen. Ved at fryse frugten på en plade kan du forhindre, at stykkerne klæber til hinanden, så du undgår, at der opstår en stor frugtmasse.

Når frugten er blevet frosset, skal du lægge den i en pose, der er egnet til fryseren. Før posen lukkes, skal du fjerne så meget luft som muligt fra posen. 

Hvor længe holder frosne frugter?

Hvis du fryser frugt ned, afhænger det af, hvad du gør med den, når du har tøet den op. Her er nogle generelle retningslinjer:

Ved stuetemperatur

Forgængelige varer som f.eks. frossen frugt, frosne grøntsager og frossent kød, der har været opbevaret ved stuetemperatur i mere end to timer, anbefales at blive smidt ud. Med andre ord bør du spise frugt, der er blevet frosset, inden for to timer efter, at den er blevet optøet ved stuetemperatur.

I køleskabet

Når frossen frugt opbevares i køleskabet, vil det tage ca. seks til otte timer at tø 450 gram frossen frugt op. Hvis du vil bruge frossen frugt med det samme, kan du tø den op i en mikrobølgeovn eller under koldt rindende vand, men jeg mener, at det gør frugten mindre appetitlig og fjerner dens faste konsistens. Hvis du ønsker at bruge frossen frugt med det samme, kan du nemt gøre det.

I fryseren

Holdbarheden af frossen frisk frugt er seks til ni måneder. Hvor længe frosne frugter kan opbevares afhænger af en række faktorer, bl.a:

Temperaturen i fryseren: Frosne frugter bør opbevares ved en temperatur på 0 grader Fahrenheit eller lavere for at sikre den højest mulige kvalitet. Det er også vigtigt at holde frugten frossen hele tiden og undlade at tø den op og fryse den op igen med jævne mellemrum.

Den tilberedningsmetode, der giver den friske frugt den længste holdbarhed, er lynfrysning.

Opbevaring: Frossen frugt bevarer sin smag og konsistens i længere tid, hvis den opbevares korrekt i en beholder, der er egnet til brug i fryseren.

Sådan opbevarer du frosne frugter

Frossen frugt skal opbevares korrekt i en fryseegnet beholder, en lufttæt beholder eller en zip-lås pose. Hvis du bruger beholdere, der er lavet til frysning af mad, kan du holde din frosne frugt frisk i længere tid. Dette er især vigtigt, hvis du allerede har skåret frugten. Sørg for at presse så meget luft som muligt ud af fryseposen, før du opbevarer den. 
 

Spørgsmål og svar

Hvordan fryser man frugt?

Vask, tør og skær din frugt i skiver (fjern kerner, stilke og alt det, du ikke ønsker at spise). Sørg for at frugten har stuetemperatur, inden du fryser den ned. Frys frugten på bagepladen i ca. 2-3 timer, eller indtil den er helt frossen. Sørg for at bagepladen er beklædt med komposterbart pergamentpapir eller en silikonefolie. 

Hvordan opvevares frossen frugt

Brug en fryseegnet pose eller skål. Kunne være fra mærket Stasher. Fjern så meget luft som muligt, når du lukker seglet på posen. Stasher-genbrugsposer er perfekte til opbevaring af frossen frugt.

[ratemypost]