Hvad er en dragefrugt?

Hvad er en dragefrugt

Dragefrugt – også kaldet pitahaya er en smuk tropisk frugt, der både er sød og knasende, og er også kendt som pitaya og jordbærpære. Frugten kommer fra en plante, der faktisk er en type kaktus, der tilhører slægten Hylocereus. Denne slægt indeholder ca. 20 forskellige arter af kaktusser. Dyrkningen og forbruget af dragefrugt har spredt sig fra sine oprindelige højborge i Sydøstasien og Latinamerika til alle hjørner af kloden. Denne ejendommelige frugt er nem at tilberede på trods af dens lyserøde hud og lysegrønne skæl, som kan give den et skræmmende udseende. Du kan have det sjovt med at spise den i frugtsalater, du kan bruge den til at skabe velsmagende drinks og desserter, og den kan også nydes alene som en vidunderlig og sund snack.

Dragefrugt

Navnet “dragefrugt” kommer af frugtens udseende, som minder lidt om en artiskok. De spidse “skæl”, der omgiver den ovale frugt, minder om en drages skæl.

Frugten findes i fire forskellige sorter: tre af dem har lyserødt skind, en har hvidt kød, en anden har rødt kød, og den fjerde har lilla kød. Skindet på den fjerde sort er gult, mens kødet er hvidt. Alle frugter, herunder kiwifrugter, har meget små, mørke kerner, som kan spises. Denne eksotiske frugt har et unikt udseende, der egner sig til at blive serveret i sin naturlige tilstand, men den fungerer også vidunderligt, når den blandes i cocktails. Det er kun to trin, der er nødvendige for at tilberede frugten, nemlig at skære den på langs og skrabe frugtkødet ud med en ske. Prisen på dragefrugt kan variere en del afhængigt af både sorten og det område, hvor den er dyrket. 

Dragefrugt er i sammenligning med mange andre tropiske frugter en kaloriefattig frugt, der også har færre kulhydrater og mindre sukker end andre tropiske frugter. Generelt er dragefrugt enestående, utrolig lækker og kan bidrage til variation i din kost.

Hvor kan man købe dragefrugt i Danmark

Du kan købe din dragefrugt hos Aarstiderne.dk ved at følge linket her: https://www.aarstiderne.com/dagligvarer/frugt/eksotiske-frugter/dragefrugt

Hvordan bruger jeg en dragefrugt

For det meste spises dragefrugt i uforarbejdet tilstand, enten skåret op, blandet eller frosset i forskellige former. Men den kan også grilles, f.eks. på spyd sammen med en anden frugt som f.eks. ananas. En anden mulighed er at bage den i ovnen.

Selv om det ser ud som om det ville være svært at skære, er dragefrugt faktisk ret simpelt. Placer dragonfrugten så den vender opad på et skærebræt eller en anden pletfri overflade. Brug en skarp kniv til at skære et rent snit gennem midten af frugten, så den kan deles i to lige store halvdele.

Fjernelsen af frugtkødet er ganske let og foregår på samme måde som ved servering af en avocado. For at fjerne skallen og skille frugtkødet fra skallen på hver del, skal man køre en spiseske omkring omkredsen af hver del (som ikke er spiselig). For at fjerne kødet fra skindet skal man bruge skeen til at skille det fra hinanden og derefter lægge det på skærebrættet. Når du har sikret dig, at der ikke er nogen lyserød hud tilbage, vendes kødet og skæres i tern eller skiver.

Hvordan smager en dragefrugt?

Smagen af dragefrugt beskrives ofte som “tropisk” på grund af dens milde sødme og delikatesse. Det er blevet sagt, at den ligner en krydsning mellem en kiwi og en pære samt en kiwi og en vandmelon. Konsistensen er noget cremet, og der er meget få kerner, hvilket minder meget om kiwifrugt.

Forskelllige typer af dragefrugt

Slægter, arter og hybrider er de tre kategorier, der kan bruges til at klassificere de forskellige slags dragefrugter. Slægten Hylocereus indeholder tre forskellige arter af dragefrugt, mens slægten Selenicereus kun indeholder én, men hver art giver dog anledning til en række hybrider. Ikke desto mindre er den nemmeste måde at klassificere dragefrugter på at klassificere dem efter farven på deres hud og frugtkød.

Den mest almindelige art af dragefrugt, også kendt som Hylocereus undatus, har lyserødt skind og hvidt kød. Det er den sort med den mindste mængde sødme, og den markedsføres og sælges undertiden under varemærker som Alice, Cosmic Charlie, David Bowie, Guyute, Harpua, L.A. Woman, Neitzel, Seoul Kitchen, Thomson og Vietnamesisk Jaina.

Hylocereus polyrhizus har lyserødt skind og rødt eller lyserødt kød, og den er typisk større og sødere end den mere almindelige sort. Den kan findes i Sydøstasien. Hold øje med Bloody Mary, Voodoo Child, Red Jaina og Zamorano.

Den tredje frugtart, der hører til Hylocereus-slægten, hedder Hylocereus guatemalensis. Den har et lyserødt ydre med et lilla indre. Selv om den er hjemmehørende i både Central- og Sydamerika, dyrkes den også i Florida og sælges under navnet American Beauty.

Sorten med den gule hud og det hvide kød er den mest velsmagende og den mindste af dem. Selenicereus megalanthus-planten, som primært dyrkes i Sydamerika, er notorisk svær at finde, fordi den ikke er masseproduceret.

Data vedrørende ernæring

Dragefrugten indeholder spor af mange forskellige vitaminer og mineraler. Derudover er den en god kilde til fibre, jern og magnesium.Følgende oplysninger vedrører en portion på 100 gram.

  • Kalorier: 60
  • Protein: 1,2 gram
  • Fedt: 0 gram
  • Kulhydrater: 13 gram
  • Fibre: 3 gram
  • C-vitamin: 3% af det daglige referenceindtag
  • 4,0 % af det anbefalede daglige indtag af jern
  • Magnesium udgør 10 % af det anbefalede daglige indtag
  • Fordi den indeholder så få kalorier i forhold til dens høje fiber- og magnesiumindhold, bliver dragefrugt ofte omtalt som en særlig næringsrig frugtsort.

Hvordan spiser jeg en dragefrugt

Vælg en moden frugt med en skræl, der er knaldrød, jævn i farven, og som kun giver en lille smule ud, når du klemmer den. Lav et rent snit gennem midten af frugten med en meget skarp kniv for at dele den i to dele. Du kan enten spise frugten direkte ud af skindet med en ske eller fjerne skindet først og derefter skære frugtkødet i mundrette stykker til at spise.

Hvornår er det dragefrugt sæson?

Om sommeren (juni til september) er den vigtigste sæson for frisk dragefrugt. August og september er højsæson for de fleste sorter som fx Selenecereus. Megalanthus producerer dog frugt i vintermånederne november til februar.

Dragefrugt opskrifter

Der findes mange lækre opskrifter med dragefrugt. Du kan finde nogle her:

https://www.arla.dk/opskrifter/acai-bowl-med-skyr-gojibar-og-dragefrugt/

https://laerkelund.dk/dragefrugtskaal/

https://www.exoticmix.dk/blogs/opskrifter/lakrids-og-blabaertaerte-med-dragefrugt-dragee

Dragefrugt smoothie

Dragfrugt kan smage lækkert i en smoothie. Find nogle gode opskrifter her:

https://www.majspassion.dk/smoothie-bowl/

https://minefavoritopskrifter.dk/2021/06/07/pink-pitaya-nice-cream-med-acai-nice-cream/